Irak-krigen 20 år
20 år siden Irak-krigen: Krigsforbryterne går fri - budbringer soner i fengsel
Av Rune Ottosen
I disse dager er mediene fulle av artikler om de katastrofale følgende av Irak -krigen som startet for 20 år siden i dag. Omfattende dokumentasjon og detaljerte beskrivelser av krigsforytelser er kjent takket være Julian Assange og WikiLeaks. Ingen er hittil tiltalt eller dømt for de omfattende overgrepene som er gjort kjent: Den enste som sitter i fengsel er budbringeren Julian Assange som er tiltalt etter en spionparagraf for avdekke uhyrlighetene.
For 20 år siden på tirsdag rullet amerikanske tanks inn i Bagdads dager. Hele invasjonen var basert på den løgnaktige påstanden at Saddam Hussein i hemmelighet hadde utviklet masseødeleggelsesvåpen som var en trussel mot verdensfreden. Gjennom velregissert propagandashow hadde Colin Powell gjennom plansjer og visuelle virkemidler hadde USAs forsvarsministerprøvd å overbevise FN og sikkerhetsrådet at masseødeleggelsesvåpen fantes og at Saddam Hussein stod i ledetog med al-Qaida og var medansvarlig for 9/11. Da amerikanske tropper inntok Bagdad var de ledsaget av en PSYOPs-enhet (psykologisk krigføring) som rev ned statuen og regisserte det som en spontan velkomst fra den irakiske befolkningen. De fleste medier, også de norske, slukte agnet (se bilder). Saddam Hussein ble drept og en regimeendring gjennomført med katastrofale følger for Iraks befolkning og hele regionen. De massive menneskerettighetsbruddene i kjølvannet av invasjon er kjent gjennom dokumenter lekket av varsleren Chelsea Manning som arbeidet som analytikker i US Army. Dokumentene ble publisert gjennom WikiLeaks la ut 391832 rapporter, de såkalte Iraq War logs i april 2010. Manning fikk over 30 års fengsel for å ha fortalt sannheten, straffen ble sendere redusert av Baraka Obhama rett før han forlot Det hvite hus.
Skulle Assange bli utlevert venter en rettsprosess og mulig 175 års fengsel under Espionage act – en spesialdomstol opprette for å dømme spioner eter første verdenskrig. Dette er en domstol uten vanlig rett til kontradiksjon og vitneførsel.
Denne saken trekker ut og det er i seg selv en straff, «punishment by process» som det heter. High court har enda ikke tatt stilling til om den britiske innenriksministeren klarsignal for utlevering vil bli behandlet. Hvis de bestemmer seg for å behandle anken venter nye måneder med forhandlinger i retten der alle siden ved saken kan belyses. Julian Assange har sittet over fire år i Belmarsh høyrisiko fengsel uten å ha gjort seg skyldig i annet brudd på en kausjonsbestemmelse – den er for lengt sonet ferdig. Thorbjørn Jagland er blant de som har gjort det klart at den nåværende behandlingen er et klart brudd på Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Uavhengige leger har satt at han soner under torturlignende forhold. Alle de største ytringsfrihets-organisasjonen og journalist- og forfatter foreninger, inkludert PEN International har uttalt at dette er en avgjørende sak for presse og ytringsfriheten. En australsk statsborger kan ikke utleveres til USA for å publisert sann dokumentasjon og store krigsforbrytelser. Den britiske regjeringen må presses til å stanse utleveringen og USA må få klar beskjed fra den norske regjering om legge saken ned.