Markering av pressefrihetens dag

Jeg deltok med appell på den årlige markering av pressefrihetens dag 3. mai ved monumentet over Illegale aviser i Hydroparken. Her appellen jeg holdt: Jeg er Rune Ottosen som her representerer Den norske UNESCO kommisjonen. I  dag markerer vi Den internasjonale dagen for pressefrihet som ble etablert i 1993, etter ønske fra FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO)

Årlig markeres dagen med en stor internasjonal konferanse som i år er lagt til Samtigao Chile. Sentralt i UNESCOs arbeidet¨ er den pågående kampanjen mot straffefrihet for angrep på journalister Av 10 drepte journalister blir bare 1 straffeforfulgt og dømt.

 

Det er blitt en fin årlig tradisjon blant presse- og ytringsfrihetsorganisasjonene å bruke anledningen på denne dagen til å minnes den illegale pressen under andre verdenskrig. Det ble under okkupasjonen 1940–1945 utgitt omtrent 300 illegale aviser i Norge i alt, publikasjoner som vandret fra leser til leser under mottoet: «Send den videre!» De som var involvert i virksomheten på ulike nivå, tok store sjanser, og mange måtte bøte med livet. I 1940–1941 En forordning fra rikskommissær Terboven utstedt den 12. oktober 1942 satte dødsstraff som strafferamme for å drive med illegale aviser. I alt 4000 mennesker ble arrestert for kortere eller lengre tid for delaktighet i denne typen arbeid. I underkant av 100 personer ble henrettet på grunn av illegalt avlsarbeid.

Journalisters behov for beskyttelse er skremmende aktualisert ved den pågående krigføringen som Russland er ansvarlig for i Ukraina, og ikke minst Israels brutale krigføring på Gaza . I begge krigere er det dokumenterte at journalister er blitt drept fordi de er journalister. Committee to protect journalist har dokumentert at 97 journalister og mediearbeider har blitt drept siden Hamas brutale angrep på Israel 7. oktober 2023 og under den pågående  krigføring på Gaza. Siden oktober er 34000 mennesker blitt drept på Gaa og Vestbredden av dem 1200 fra Israel. Over hel verden se vi angrep og overgrep mot journalister. In sin siste årsrapport utrykte Reportere uten grense bekymring over at i stadig flere land blir journalister utsatt for angrep fra egne politikere – de som in utgangspunktet skulle beskytte dem. La oss håpe at de pågående sakene mot Russland og Israel i Den internasjonale domstolen kan bøte på problemene med straffefrihet for krigsforbrytelser mot journalister og vanlige mennekser.

Men også midt i Europa skjer det urett mot journalister. Julian Assange sitter fengslet uten dom på 5 året og risikerer å bli dømt til 175 års fengsel etter Espionage act for å ha publisert hemmeligstemplede dokumenter om USAs krigsforbrytelser i blant annet Irak og Afghanistan. En siste rettsrunde i London 20. mai vil avgjøre om han for anke beslutningen om at han kan utleveres til Høyesterett. Assange har sittet 5 år i fengsel uten å ha blitt dømt for annet en kausjonsbestemmelse da han søkte tilflukt i Den ecuadorianske ambassaden. Han blir utsatt for psykisk tortur og er i dårlig forfatning.  På et seminar i regi av alle de viktigste presse- og ytringsfrihetsorganisasjoner vil det mandag 6 mai, som en markering av   pressefrihetens dag, bli et støttearrangement for Assange som samtlige presse- og ytringsfrihetsorganisasjoner har stilt seg bak. Den norske UNESCO-kommisjonen har også engasjert seg saken og anmodet den norske myndigheter å gripe inn – vi er enige med tidligere stats- og utenriksminister  og tidligere generalsekretær i Europarådet at Norge er forpliktet etter den Europeiske menneskerettighetskonvensjonen til å stille Storbritannia til ansvar for brudd på konvensjonen og jeg håper at riktig mange finner veien til Pressenes hus mandag kl 18. Takk for oppmerksomheten.

Previous
Previous

Støttearrangement for Assange i Pressens hus

Next
Next

Galtungseminar i Tromsø